Undersøgelsesfællesskaber i skolen
– At samarbejde om børns deltagelse og trivsel
At følge og observere børn i skolen og anlægge deres perspektiv på skolens hverdagsliv kan give værdifuld indsigt i, hvad vanskeligheder i skolen ser ud til at handle om og hænge sammen med. Det giver også et blik for det pædagogiske handlerum, der er i skolen i forhold til at ændre og forbedre deltagelsesbetingelserne for de børn, som er i mistrivsel og har vanskelige skoleliv.
Men hvordan kommer man som fagprofessionel i skolen i gang med dette undersøgelsesarbejde? Og hvordan kan den viden, der opstår, anvendes som grundlag for at forbedre deltagelsesbetingelserne for børnene? Her er der brug for undersøgelsesfællesskaber.
Undersøgelsesfællesskaber kan være med til at understøtte, styrke og kvalificere det pædagogiske arbejde og kan bidrage værdifuldt ind i skolens eksisterende arbejde. Det er et forum, hvor observationer af børns deltagelse lægges frem til fælles drøftelse og refleksioner blandt skolens fagprofessionelle og i det tværprofessionelle samarbejde med PPR. I refleksionerne bidrager de forskellige faglige perspektiver til, at man sammen bliver klogere på problemerne og får øje på nye handlemuligheder. Undersøgelsesfællesskaber er dermed en vej til at arbejde med vanskeligheder i skolen og skabe skoleudvikling nedefra, og det er en måde, hvorpå man kan skærpe det pædagogiske blik og få øje på betydningen af egen faglighed og praksis.
Bogen er tiltænkt lærere, pædagoger og ledere i skolen samt andre ressourcepersoner uden for skolen. Hensigten med bogen er at opbygge og understøtte en undersøgende skolekultur, hvor børneperspektivet står centralt, og hvor der er plads og rum til at dele spørgsmål, tvivl og faglige perspektiver.