Giv børnene god tid til at lege
Giv børnene god tid til at lege.
Og øv dig i selv at lege
For at blive god til at lege, skal man lege meget. Og det kræver, at der er voksne, der tager legen seriøst, siger Helle Marie Skovbjerg, der er Danmarks eneste professor i leg. Vi har besøgt udflytterbørnehaven Røde Rose, hvor børnene har rig mulighed for at øve sig i at lege.
Skal de voksne lege med?
Skal de voksne lege med?
Hvor meget skal du som voksen styre eller tage del i børnenes leg? I Kirkeby Børnehus bruger de et ”legehjul”, når de skal arbejde med de voksnes rolle i børnenes leg. Mød ressourcepædagog Nina Hougaard, der har fået ideen til legehjulet, og pædagogen Randi Beck Bidstrup og pædagogisk leder Tove Hedegaard Rasmussen, der har prøvet modellen af i praksis.
Børn skal lege for at udvikle hjernen
Børn skal lege for at udvikle hjernen
Leg er en væsentlig betingelse for udvikling af børns hjerner. Derfor er det vigtigt, at leg bliver prioriteret højt både i børnehaven og i skolen, lyder det fra ekspert i neuropsykologi Ann-Elisabeth Knudsen.
En tur på legepladsen
En tur på legepladsen
Vi har mødt tre pædagoger til en snak om leg. Hvilke lege var deres yndlingslege som barn, hvordan leger de i dag, og hvordan hjælper de børnenes leg på vej?
Den spontane leg er under pres
Den spontane leg er under pres
Børns egne, uforudsigelige lege er under pres, for leg betragtes i dag af mange voksne som et middel til læring. Lektor Hanne Hede Jørgensen efterlyser tålmodige voksne, der undersøger, hvad børn egentlig oplever som sjovt, og som tør lade larm og grimme ord fylde mere.
Leg med mindre snak
Leg med mindre snak
Instruktioner, irettesættelser og strømme af ord lukker ofte børns ører og fjerner deres fokus. Musikpædagog Maria Burgård sætter i stedet melodi, musik og bevægelse på de nødvendige beskeder, og så vokser børns koncentration og interesse.
Få gang i legen
Få gang i legen.
Lege med lyd og latter
Her får I en håndfuld lege, hvor det er tilladt at sætte lyd på sin begejstring, og hvor der er rigelig plads til, at alle unger kan sprælle med både arme og ben. Legene kan I lege på legepladsen, fodboldbanen, i skoven eller indenfor, hvor der er god plads.
Legens altafgørende betydning for børns hjerner
Legens altafgørende betydning for børns hjerner
Den gode hjerne er afhængig af leg, og den gode leg er afhængig af hjernen. Vi har talt med Ann-Elisabeth Knudsen om legens altafgørende betydning for børns hjerneudvikling.
Leg og hjernens spilleregler
Leg og hjernens spilleregler
Vi har talt med sociolog og en af Danmarks mest anerkendte formidlere Anette Prehn om, hvilken betydning hjernens spilleregler har for børns leg, og hvordan vi som voksne kan gå mere legende til børn.
Giv børnene god tid til at lege, og øv dig i selv at lege
Giv børnene god tid til at lege, og øv dig i selv at lege
Lyt med til en snak om leg, når vi denne gang taler med danmarks eneste professor i leg, Helle Marie Skovbjerg.