En tur på legepladsen

Tekst
Julie Svensson Magelund
Vi har mødt tre pædagoger til en snak om leg. Hvilke lege var deres yndlingslege som barn, hvordan leger de i dag, og hvordan hjælper de børnenes leg på vej?
#1 juni 2021
Tema
Freja, 30 år. Har været pædagog i 5 år og arbejder i Børneflokken Vordingborggade på Østerbro.
Freja, 30 år. Har været pædagog i 5 år og arbejder i Børneflokken Vordingborggade på Østerbro.

Hvilke lege var dine yndlingslege, da du var barn?
Altså, når jeg selv skulle lege, så var barbiedukker virkelig hittet. Og Lego. Ellers har jeg brugt naturen rigtig meget. Jeg kommer fra landet, så mine søskende og jeg har bygget huler og været meget i naturen.


Tænker du over, om børnene leger anderledes i dag, end du selv gjorde?
Ja, det gør jeg. I København er det sværere at komme ud i fri natur. Så det handler om at være kreativ og indrette nogle rammer, der indbyder til leg. Og så er der også bare lidt flere restriktioner nu, end der var førhen. Og forældrene har også flere krav til, hvad deres børn skal tilbydes. Så der er helt klart en forskel.

Mærker du, at nogle børn har nemmere ved at lege end andre?
Det er der helt sikkert. Det handler ofte om, hvad de er vant til. Er deres forældre gode til at tage dem med ud og lege? Der er kæmpe forskel på, hvor gode børnene er til at lege selvstændigt. Nogle skal have enormt meget hjælp til at komme i gang.


Hvad gør du for at hjælpe legen på vej?
At sidde på gulvet sammen med børnene i øjenhøjde og vise dem, hvad vi har af tilbud her på stuen – vise, hvordan man bruger legetøjet, og hvordan vi sætter ord på legen. Det er, hvad vi gør.

 

Hvad tænker du, når jeg siger … at voksne skal være bedre til ikke at forstyrre eller afbryde en god leg?
Så siger jeg, at der er jeg helt enig. Vi skal ikke gå ind og overtage en leg. Hvis de har godt styr på den, så skal de have lov til at finde videre selv. Og hvis vi så ser, at de går lidt i stå, så er det vores opgave at gå ind og prøve at få legen i gang igen. Så egentlig skal vi holde os i baggrunden, men understøtte.

 


 

Ann, 48 år. Har været uddannet pædagog i 10 år og arbejder i Børnehuset Tuborgvej i København.
Ann, 48 år. Har været uddannet pædagog i 10 år og arbejder i Børnehuset Tuborgvej i København.

Hvilke lege var dine yndlingslege, da du var barn?
Jeg har altid leget rigtig meget i dukkekrogen. Og så var jeg rigtig glad for at lege i sandkassen.


Var du god til at lege som barn?
Jeg har altid været meget fantasifuld. Jeg har haft mange udklædningsting, så det har helt sikkert været med til at forme de lege, der var betydningsfulde for mig.


Leger børnene anderledes i dag end du selv gjorde som barn?
Ja, det synes jeg. Altså dels er livet jo anderledes, end da jeg var barn. Vi har mere travlt. Det ødelægger meget i forhold til legen. Da jeg var barn, var der måske mere tid til at lege. Og vi lærte at kede os.


Mærker du, at nogle børn har nemmere ved at lege end andre?
Ja, jeg oplever, at der er mange børn, som har brug for, at de voksne går med og viser, hvordan man leger.


Hvordan hjælper du legen på vej blandt børnene?
Vi har fx lige læst en bog om Peter Pedal, som kom på hospitalet, så tager jeg et stetoskop fra skuffen. Så undersøger vi det og imiterer legen fra bogen. Når legen så er i gang, kan jeg trække mig tilbage. Det er et meget godt bud på, hvordan vi hjælper legen på vej.


Hvad tænker du, når jeg siger … at voksne skal være bedre til at ikke at forstyrre en god leg?
Det er jeg helt enig i, men vi har jo i mange år haft udvikling for øje, så vi pædagoger skal øve os rigtig meget i at trække os væk fra det. Og det er ikke noget, der kommer på et par dage. Vi skal have legen meget mere i fokus og være bedre til at vurdere øjeblikket og spørge os selv: jamen er den samling så vigtig lige nu?

 


 

Camilla, 30 år. Uddannet pædagog og arbejder i vuggestuen i Børnehuset Tuborgvej i Hellerup.
Camilla, 30 år. Uddannet pædagog og arbejder i vuggestuen i Børnehuset Tuborgvej i Hellerup.

Hvilke lege var dine yndlingslege, da du var barn?
Det var nok de aktive lege, hvor jeg kunne bruge kroppen. Og så var det Barbie – det var en god kontrast.


Var du god til at lege som barn?
Ja, det var jeg. Jeg havde en god fantasi og kunne både lege de vilde lege og de stille lege, hvor jeg fordybede mig. Så jeg synes, at jeg var god til at lege.


Hvad var dit yndlingslegetøj?
Det har nok været barbiedukken. I hvert fald da jeg var helt lille.


Mærker du, at nogle børn har nemmere ved at lege end andre, og hvordan oplever du det?
Der er nogle børn, der er bedre til at fordybe sig i legen. De har nemmere ved at sidde og koncentrere sig om det, de er i gang med, hvor andre børn suser mere rundt og udforsker alt og ingenting. Der er for eksempel nogle børn, der lærer at gå rigtig hurtigt, så de er jo oppe og løbe, hvor andre børn sidder og leger med klodser for eksempel. Så der er forskel, men alle børn kan jo i en eller anden grad lege.


Er der nogle bestemte lege, der altid er et hit blandt børnene?
Gemmeleg. Fangeleg. Tumlelege er de helt vilde med. De der lidt gængse lege, hvor de møder hinanden.


Hvad tænker du, når jeg siger … at de voksne skal lege med?
Det, tænker jeg, er fedt. Altså som min far siger, han er aldrig blevet voksen, fordi han stadig leger. Vi er måske lidt låst fast i, at børnene leger, og så sidder vi voksne og kigger. Som pædagog må man godt få beskidte hænder og lege med. Det synes jeg kun er dejligt, hvis flere voksne gad.

 


 

Relaterede artikler
Skal de voksne lege med?
Skal de voksne lege med?
Hvor meget skal du som voksen styre eller tage del i børnenes leg? I Kirkeby Børnehus bruger de et ”legehjul”, når de skal arbejde med de voksnes r...
Giv børnene god tid til at lege
Giv børnene god tid til at lege.
Og øv dig i selv at lege
For at blive god til at lege, skal man lege meget. Og det kræver, at der er voksne, der tager legen seriøst, siger Helle Marie Skovbjerg, der er Da...
Få gang i legen
Få gang i legen.
Lege med lyd og latter
Her får I en håndfuld lege, hvor det er tilladt at sætte lyd på sin begejstring, og hvor der er rigelig plads til, at alle unger kan sprælle med bå...